
Prowadząc punkt gastronomiczny, trzeba poprawnie zaopatrzyć takie miejsce w odpowiednie elementy wyposażenia. Także to, w co będą ubrani pracownicy ma znaczenie. Odzież gastronomiczna jest nie tylko funkcjonalna, chroni ciało przed różnego typu niedogodnościami, pełni też funkcję czysto wizerunkową. Dobrze ubrany pracownik będzie mógł poprawnie świadczyć o jakości danej restauracji, przyciągać wzrok schludnością i estetyką.
Jak poprawnie zamówić ubranie gastronomiczne?
Obecnie kucharze i jego kuchenni pomocnicy mogą prezentować się w restauracyjnej kuchni niezwykle elegancko. Jest to zasługa nowoczesnych bluz kucharskich, dobrze skrojonych, dopasowanych do sylwetek indywidualnie. Można zamówić tutaj takie ubrania gastronomiczne w różnych krojach, zarówno dobrze dopasowanych do sylwetki męskich, jak i damskiej, także w różnych rozmiarach i kolorach, co pozwala na lepsze dobranie do danego charakteru punktu gastronomicznego. W takich zakupach nie można zapominać o komforcie pracowników. Muszą oni mieć do czynienia z wysoko jakościowymi materiałami, powinny być one:
- naturalne, przewiewne,
- odporne na działanie wysokich temperatur, rozgrzanego oleju, pary wodnej,
- łatwe w praniu i prasowaniu.
Bawełniana odzież gastronomiczna odpowiednia na każdy dzień
W kuchni nie zawsze panują dobre warunki, niekiedy, szczególnie w upalne lato, temperatury powietrza są zbyt wysokie. Odzież gastronomiczna może być wtedy niemałym ratunkiem, ta, która zrobiona jest z bawełny, pomoże przetrwać najgorszy upał w pracy. Z takiego naturalnego materiału mogą być wyprodukowane: fartuchy, bluzy kucharskie, koszule, spodnie, czapki i inne elementy wyposażenia kucharza, kelnerów i pozostałych pracowników restauracyjnej kuchni i sali. Mają one cyrkulację powietrza na dobrym poziomie, można ich używać w każdy dzień, niezależnie od pory roku.